Feedforward cyclus: stuur je organisatie naar vooruitgang

De Feedforward-cyclus is een strategische methodiek die ontworpen is om jouw organisatie te ondersteunen bij de persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Wat is de Feedforward methodiek?

De ervaring bij onze klanten is dat dit enorm positief doorwerkt in je organisatie:

“Met een positieve blik kijken alle mensen naar de toekomst. Het voortgangsgesprek is leuk i.p.v. negatief geladen, voor management en medewerker.”

Deze methodiek omvat minimaal drie formele bijeenkomsten per jaar, naast vele informele momenten die de continue ontwikkeling ondersteunen en documentatie vereisen voor eventuele bijstellingen.

De drie bijeenkomsten van de feedforward-cyclus

1. Doelstelling sessie: wat willen we bereiken?

In deze initiële sessie ligt de focus op het definiëren van doelen voor de komende periode. Er wordt besproken wat zowel op individueel niveau als binnen de gehele organisatie bereikt moet worden en welke middelen en ondersteuning nodig zijn om deze doelen te realiseren. Hierbij worden duidelijke afspraken gemaakt om de voortgang te waarborgen.

2. Evaluatie sessie: hoe gaat het?

Deze sessie dient als tussentijdse evaluatie om te bepalen of de organisatie en haar medewerkers nog op koers liggen met betrekking tot de gestelde doelen. Het is een gelegenheid om de doelen te herzien indien nodig, en om te bespreken welke extra ondersteuning of aanpassingen vereist zijn om de beoogde resultaten te behalen. Het gesprek is open en gericht op de toekomst, waarbij zowel persoonlijke als team- en organisatiedoelen aan bod komen.

3. Eind sessie: doel in zicht?

Aan het einde van de periode wordt de voortgang richting de doelen opnieuw beoordeeld. Er wordt nagegaan of de doelen zijn bereikt of dat er nog aanpassingen nodig zijn. Deze sessie richt zich op positieve energie en realiteitszin, waarbij ook eventuele bijstellingen worden besproken om succes te verzekeren.

Randvoorwaarden voor succes

Voor een succesvolle implementatie van de Feedforward-cyclus moeten de volgende principes in acht worden genomen:

  • Voorziening van middelen: De werkgever moet de noodzakelijke middelen verschaffen om de gestelde doelen te bereiken.

  • Ondersteuning van initiatief: De werkgever moet de werknemer ondersteunen in het behouden van hun initiatief.

  • Actief initiatief van de medewerker: Medewerkers moeten actief initiatief nemen in hun ontwikkelingsproces.

  • Energie en toewijding: Medewerkers dienen de benodigde energie te leveren om hun ontwikkelplan te realiseren.

  • Beloning en erkenning: Medewerkers moeten worden beloond voor het behalen van de gestelde doelen.

Directe aanpak van problemen

Uit ervaring blijkt dat organisaties en medewerkers baat hebben bij deze methodiek omdat het de focus legt op vooruitkijken in plaats van terugkijken. Het personeel wordt gestimuleerd om initiatief te tonen, uitdagingen aan te gaan en persoonlijke groei na te streven, wat bijdraagt aan de algehele doelstellingen van de organisatie. Belangrijk is dat problemen direct worden aangepakt op het moment dat ze zich voordoen, omdat achteraf praten over problemen contraproductief en demotiverend kan werken.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de Feedforward-cyclus en hoe deze methodiek jouw organisatie kan helpen bij het behalen van doelen en het stimuleren van ontwikkeling? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Benieuwd naar feedforward?
Vul het formulier hieronder in, en ontvang jouw gratis versie.
Na het invullen van het formulier verschijnt er hier een download link.

Vorige
Vorige

Teamsamenwerking verbeteren: wat pak je als eerste op?

Volgende
Volgende

Working in the Green: innovatie in samenwerking