Help, mijn team doet niet wat ik wil...

Herken je dit? Je hebt het al tig keer uitgelegd, gisteren je medewerkers er nog op gewezen. Je hebt ze gevraagd, gepusht en misschien zelfs gesmeekt om het op jouw manier te doen, en toch doen ze nog steeds niet wat je wilt. Onwil, onkunde, desinteresse, gebrek aan betrokkenheid – wat is het?

Bij sommige (groeiende) bedrijven is dit het punt waarop de eigenaren om hulp vragen. De energie is op, de medewerkers kijken eerst of de baas zijn auto er staat, de baas sleept zichzelf naar het werk. Het is frustrerend voor alle medewerkers, managers en eigenaren.

Maar waar ligt dat aan? De directie? Het personeel? Slechte communicatie, gebrek aan duidelijkheid of doel? Waarom is er zoveel ontevredenheid? Wie veroorzaakt dit? Wat gaat er mis?

Het is logisch dat er af en toe wrijving ontstaat als je met meer mensen samenwerkt. Het is ook begrijpelijk dat de spanningen oplopen als de resultaten achterblijven of wanneer er grote veranderingen plaatsvinden.

Maar hoe los je dit op in een team, of beter nog, mét een team? Hoe houd je het team succesvol? Moet je omstandigheden veranderen, posities herschikken, de samenstelling aanpassen? Waar moet je in investeren?

Investeer slim! Eerst begrijpen wat er speelt in het team voordat je ingrijpt. Als de oorzaak bij slecht beleid ligt en je alleen mensen vervangt, doe je meer kwaad dan goed.

Inzicht is cruciaal. Ontdek waarom mensen zich zo gedragen. Gebruik bijvoorbeeld de teamscan om dit te meten of voer goede gesprekken met je teamleden. Vervolgens komt de vraag is dit team in evenwicht, is er balans?

Zo vind je balans in jouw team

Een goed team heeft balans nodig. Een team met alleen maar afmakers zal zich verliezen in de kwaliteit. Een team met alleen bepalers weet goed waar ze naartoe willen maar maken het niet af, ze zullen kwalitatief te laag scoren.

Hoe bereik je die balans?

Inzicht in communicatiestijlen en gedrag binnen het team is essentieel. Niet alleen voor de manager, maar ook voor de teamleden zelf. Vind balans door te begrijpen waar ieders krachten liggen. Gebruik een tool zoals Jouw-TeamRol om de voorkeurspatronen in communicatie en gedrag te achterhalen. Zo weet je waar mensen goed in zijn en waar ze hulp kunnen gebruiken.

Samenwerken betekent elkaars sterke punten benutten en zwakke punten compenseren. Als je begrijpt waarom collega's anders communiceren en gedragen, werk je effectiever samen.


Met deze aanpak kunnen teams niet alleen hun doelen bereiken, maar ook een omgeving creëren waarin iedereen floreert. Als leiding is het essentieel om te investeren in deze inzichten om het beste uit je team te halen.

Meer weten wat TRI voor je kan doen? Neem dan contact met ons op of vraag of wij je willen benaderen.

Vorige
Vorige

De zorgrevolutie: het geheime wapen tegen personeelstekort!

Volgende
Volgende

TeamRol-Indexator bundelt krachten met Mind5 voor optimale teamprestaties