Feedforward optimaal benutten
Vergroot betrokkenheid, commitment en vertrouwen onder medewerkers met feedforward
Heb je de methodiek nog niet? Download die dan kosteloos hier.
Medewerkers kun je sterk aan een organisatie verbinden door ze een kans te geven om er samen iets van te maken. De inbreng van je medewerkers is essentieel. Hun ontwikkeling helpt die van jouw organisatie verder. De mate waarin de medewerker zich eigenaar van zijn ontwikkeling voelt en jij je committeert aan de gemaakte afspraak in feedforward is bepalend voor het succes.
Ligt de ontwikkelrichting van de medewerker binnen de scope van de organisatie, dan levert dit gezamenlijke duurzame waarde op. Ligt de ontwikkelrichting buiten deze scope dan zal er op een goed moment sprake zijn van natuurlijk verloop. Feedforward helpt je om dit in een vroeg stadium inzichtelijk te maken. Daarmee heb je regie over de toekomst van jouw organisatie.
Ben je al aan de slag met Feedforward?
We geven een paar tips om feedforward optimaal te benutten en de ontwikkeling van je medewerkers een boost te geven.
De randvoorwaarden van feedforward:
Medewerker bepaalt: de medewerker regisseert als zelfredzame professional de eigen loopbaan en dus ook de eigen ontwikkelrichting.
Verantwoordelijkheden waar ze horen: de medewerker richt zich op de gemaakte afspraken, jij faciliteert het proces.
Aandacht en ruimte: voor een goed ontwikkelgesprek zijn voldoende tijd, een rustige plek, rust in je hoofd en een positieve en open houding bij beide gesprekspartners essentieel.
Pijlers in de feedforward gesprekken:
Luister naar je medewerkers: geef ze ruimte om over hun ideeën te vertellen en vraag er ook naar. Laat oordelen, meningen en aannames achterwege. Kijk met elkaar naar een realistische toekomst waar je allebei vrolijk van wordt.
Toekomstgericht: feedforward gesprekken zijn gericht op de toekomst. Feedback op wat in het verleden gebeurd is, kan nuttig zijn maar hoort in dit gesprek niet thuis. Geef feedback direct als er iets goed of minder goed gaat, wacht daar niet mee.
Regie: zet de groei van de medewerker op een podium. Onderzoek samen wat de medewerker van jou nodig heeft om deze groei tot volle wasdom te laten komen. Benadruk dat de wisselwerking tussen jullie beide belangrijk is. Laat de toon van het gesprek positief zijn: ‘zo gaan we samen de toekomst in!’
Daarom Feedforward
Een succesvol ontwikkelgesprek laat zien welke wereld er open gaat met feedforward. Medewerkers gaan proactief de eigen ontwikkeling vormgeven en jij helpt dit te borgen. Het is hartstikke goed dat jij hierin helpt, er bewust aandacht aan besteedt en er tijd voor vrijmaakt! Dat zullen ze zeker waarderen. Hiermee krijgt jouw organisatie betrokken medewerkers die werken voor het gezamenlijke doel.
Plug and play
De feedforward methode is zo opgesteld dat het direct te gebruiken is. Start bewust: plan de hele cyclus goed in en organiseer direct de vervolgmeeting. Informeer je medewerkers van tevoren en neem ze vanaf het begin mee. Dat helpt hen het proces met vertrouwen te omarmen.
Het eerlijke gesprek
Een goed ontwikkelgesprek bevat doelen die voor beide partijen aantrekkelijk en realistisch zijn. Maar hoe krijg je die in beeld? Een goed assessment helpt je hierbij. Dit bespaart tijd en je komt sneller tot de kern. Het geeft concrete handvatten om in te zoomen op onderwerpen die voor de medewerker belangrijk zijn en/of waar uitdagingen liggen.
Diepgang in het gesprek
Toevallig en totaal niet met voorbedachte rade hebben wij vanuit TeamRol-Indexator een assessment ontwikkeld dat hier niet alleen voor geschikt is maar speciaal voor gemaakt.
Dit assessment geeft je handvatten in het voeren van een ontwikkelgesprek dat impact maakt en aantoonbaar helpt in de ontwikkeling. De combinatie van dit assessment in de feedforward methode die je van ons hebt gekregen voelt als de combinatie tussen frietjes en mayonaise: het is niet noodzakelijk om ze samen te serveren maar ze maken elkaar wel beter.
Ben je nieuwsgierig? Plan hieronder direct een meeting in in onze agenda om het te hebben over de ontwikkeling van jouw medewerkers!
Benieuwd wat TRI voor jouw organisatie kan doen?
Boek dan direct een meeting in met Ruben van TRI of heb je liever dat wij contact met je opnemen?